Myten om avlyssnande/läckande domänleverantörer

Tänk dig att du söker efter lediga domännamn på en domänleverantörs hemsida. Du hittar en riktigt bra domän, men väljer att inte registrera den på en gång. Några dagar senare återkommer du för att registrera den, bara för att inse att den har blivit registrerad.

Det här är ett högst realistiskt scenario, något som faktiskt händer emellanåt.

Den som råkar ut för detta blir, fullt förståeligt, väldigt förbannad på sin domänleverantör. Även om leverantören inte äger domänen ifråga så anklagas de för avlyssna och/eller läcka informationen om det lediga domännamnet. Det leder till arga blogginlägg, anklagelser i forum och en massa bad-will för domänleverantören.

Även om ord står mot ord i sådana här fall så sympatiserar många med den ”drabbade”.

Nu är det kanske inte så konstigt. För några år sedan brukade den amerikanska domänleverantören Network Solutions registrera (lediga) domäner som besökare hittade på deras hemsida. De påstod att det var en ”skyddsåtgärd”, men det orsakade ett massivt ramaskri och regeländringar hos ICANN (som omöjliggjorde detta, ytterst felaktiga, beteende).

Även om ”domain name front running”, som detta beteende kallas, främst har förekommit med domännamn under generiska toppdomäner (som .com, .net, .org osv) så har även svenska domänleverantörer anklagats för sådana här saker. För en som har arbetat med de största domänleverantörerna i Sverige och som vet, med väldigt stor säkerhet, att ingen stor svensk leverantör avlyssnar eller läcker domänsökningar, så har det varit väldigt ledsamt.

Men nu är det dags att avslöja myten om avlyssnande/läckande domänleverantörer.

Världens största domänleverantör, Go Daddy, har för första gången någonsin gått ut med statistik på identiska domänsökningar från deras hemsida. Det utförs 10-tals miljoner domänsökningar hos dem, varje dag, så deras uppgifter får nog anses vara rätt så statistiskt korrekta.

Vad visar då denna statistik?

Jo, över 6 % av alla lediga domäner kollas upp av olika personer varje dag.

Här är en bild som tydligt illustrerar det hela:


Källa: Go Daddy, Front Running Debunking Myth

Vad säger detta oss då? Jo, om du hittar en ledig och attraktiv domänregistrera den omedelbart!

Kostnaden för att registrera en ledig domän är minimal (vi tar t ex endast 90 kr för en domänregistrering). Att däremot köpa en redan registrerad domän däremot, det kan bli en väldigt dyr affär (tusentals, om inte 10- eller 100-tusentals, kronor).

You Might Also Like